Kæmpe bogudsalg! Alle strikkebøger: 50 kr stk. 😱

Forstå et strikkediagram


Strik er fantastisk. Man kan skabe og forme næsten alt ud af garn, et par strikkepinde og et strikkediagram. Men de diagrammer kan drille. I dette blogindlæg guider jeg dig igennem læsningen af et diagram, og forhåbentlig kommer du ud på den anden side, klar til at påtage dig selv det sværeste mønster.

Hvad er et strikkediagram? Et diagram er et optegnet mønsterforklaring, der beskriver hvorledes man strikker et pågældende mønster. Der er både diagrammer, der forklarer farveskift, og dem der forklarer for eksempel hulmønster. Alle mønstre består af ruder, hvor en rude svarer til 1 maske. Symbolet inde i en rude beskriver, hvordan masken skal strikkes. I alle opskrifter, hvor der gøres brug af et diagram, vil der være en oversigt over symbolernes betydning inde i ruderne. I en enkeltopskrift, vil symbolerne typisk stå ved siden af diagrammet, hvor de i en bog, eventuelt alle er samlet foran eller bagi bogen.

Her ses et eksempel på et strikkediagram:

Strikke diagram eksempel

Som nævnt før svarer hver rude eller firkant til en maske på pindene. I dette strikkediagram er der i hver rude enten en tom firkant eller en sort rund cirkel. Ved siden af diagrammet er en beskrivelse af hvad de to symboler betyder.

I dette eksempel strikkes der frem og tilbage, hvilket betyder at der er en retside (forside af arbejdet) og en vrang side (altså en bagside af arbejdet). Når man strikker frem og tilbage, vil symbolerne betyde noget forskelligt på vrang- og retside, som vil være beskrevet i symbolforklaringen, som her, hvor det er beskrevet at blank firkant skal strikkes ret på RS (retsiden) og vrang på VS (vrangsiden).

Når du starter med at strikke diagrammet starter du nederst i højre hjørne. Uanset om opskriften strikkes oppefra og ned eller nedefra og op, så læses et diagram med start nederst i højre hjørne og læses mod venstre.

Når man skal strikke frem og tilbage i sit arbejde, så læses mønstret således at første række læses fra højre mod venstre (rød pil) , men når du er på vrangsiden, læser du maskerne fra venstre mod højre (blå pil), og således igen tilbage fra højre mod venstre (grøn pil).

 

Skal du derimod strikke rundt på strømpe- eller rundpind, så læses alle linjer fra samme retning. På rundpind strikker du i samme retning hele tiden, så der læses diagrammet fra højre mod venstre på hver række.

Et diagrammønster skal sommetider gentages i strikkearbejdet. Hvilket betyder at mønsteret er tegnet ind i et diagram, der måske kun strækker sig over få masker. Her skal hver linje i diagrammet gentages pinden ud. Hver pind svarer derved til en linje i diagrammet, og næste linje i diagrammet starter ved omgangens start på rundpind eller ved kanten på strik, der strikkes frem og tilbage.

Diagram gentagelse

På billedet overfor ses et eksempel på et diagram, hvor mønstret skal gentages. Her er der markeret med en rød streg rundt om de masker, der skal gentages, hvilket betyder at det kun de masker, der er inde for den røde markeringen, du skal strikke.

En sidste udfordring ved at forstå diagrammer er de masker, der ikke eksistere. De grå felter i et diagram, som det førnævnte eksempel er ikke masker, du skal strikke, de eksisterer ikke i mønstret. Ofte vil en strikkedesigner tegne sit mønster ind i et diagram, der er opstillet simpelt, og som vil stille de rigtige masker ovenpå hinanden. I sådan et visuelt arbejde, er det nødvendigt at lave tomme rum. De grå felter skal altså ignoreres, når du strikker. De grå felter bliver altid opvejet af ud- og indtagninger i de andre masker.

I Eksemplet herover vil du altså strikke maske nr 1, 4, 5, 6, 9, 13, og gentage disse masker rækken ud.

 

Afslutningsvis, vil jeg bare huske dig på at øvelse gør mester. Prøv, prøv og prøv så igen.

Man skal huske på at nogle gange kan man godt tænke sig helt blind i en strikkeopskrift og diagram, så engang imellem er det bedste råd, at man bare skal gøre det. Prøv ikke at forstå beskrivelsen med din logik, men bare gør det, der helt bogstaveligt står i opskriften. Ofte dukker meningen op undervejs.

Rigtig god strikke fornøjelse


Tilføj en kommentar